Segregacja odpadów - BIO kuchenne
Śrem segreguje
Wrzucanie odpadów kuchennych do pojemnika na bioodpady luzem powoduje jego zabrudzenie i może przyczynić się do konieczności umycia oraz dezynfekcji pojemnika.
Aby mycie oraz dezynfekcja nie musiała być powtarzana po każdym opróżnieniu pojemnika, można zastosować kilka różnych rozwiązań, z wykluczeniem worków biodegradowalnych, przykładowo:
- przed wyrzuceniem do pojemnika, odpady można zawinąć w jednorazowe ręczniczki papierowe - taki sposób postępowania powoduje, że odpady kuchenne nie przyklejają się bezpośrednio do ścian pojemnika.
- do dezynfekcji wskazane jest także używanie ogólnodostępnych preparatów o szerokim spektrum działania: zwalczających muchy oraz ich larwy, a także neutralizujące nieprzyjemne zapachy
Gromadzenie w pojemnikach na odpady biodegradowalne kuchenne mięsa i resztek po rybach jest zabronione. Resztki np. mięs, kości i ryb nie stanowią odpadów BIO.
Pod żadnym względem nie wolno ich wyrzucać do brązowych pojemników na odpady. Tego typu postępowanie sprawi, że kosze zostaną oblepione przez białe larwy/mady oraz z pojemnika będą się wydzielać nieprzyjemne zapachy. Pojemnik na bioodpady przeznaczony jest tylko na resztki żywości pochodzenia roślinnego.
Pod żadnym względem nie wolno ich wyrzucać do brązowych pojemników na odpady. Tego typu postępowanie sprawi, że kosze zostaną oblepione przez białe larwy/mady oraz z pojemnika będą się wydzielać nieprzyjemne zapachy. Pojemnik na bioodpady przeznaczony jest tylko na resztki żywości pochodzenia roślinnego.